Založ si blog

Potreba v slovách a veciach

Ak je čitateľ ochotný prijať nové pravidlá knihy, tieto pravidlá nadobudnú vyšší význam v ďalších knihách od toho istého autora, čitateľ si buduje k nemu dôveru, až kým si na záver nepovie: áno, ja som modelový čitateľ Umberta Eca. Modelový čitateľ Dostojevského. Modelový čitateľ Marquéza. Modelový čitateľ Shakespeara. Modelový čitateľ encyklopédií. Modelový čitateľ kriminálok zo severu. Modelový čitateľ Biblie. O modelového čitateľa sa usiluje nesmrteľný autor (Eco).

 

Svet sa lúči iba s dvoma slovami „umberto“ a „eco“. Mne ale vravia viac, vravia o pravidlách, ktoré som prijala a Ecove diela mi dali zmysel.

 

Pravidlo číslo jedna: „Život nie je jednoduchý ako v detektívkach.“ Komisár (Foucaultovo kyvadlo)

Záhady, pátranie, niečo, v čom sami hľadáme vysvetlenie a uspokojujeme tak prirodzenú potrebu človeka. Mať šancu zapojiť sa do skúmania je najviac, čo dáva žáner detektívky. Meno ruže je aj detektívka, Eco vedel, čím pozdvihnúť toto dielo. Detektívkou akoby sa začal život každého jedinca. Vylúštiť slovami to, čo sa deje okolo nás. Všetko vôkol je záhadou a my musíme byť dostatočne zvedaví, aby sme mu neporozumeli.

 

Pravidlo číslo dva: Vymysli, vymysli Plán, Casaubon. Presne tak postupovali všetci, keď chceli vysvetliť dinosaury a broskyne… Pochopil som. V istote, že tu nie je nič, čo by sa dalo pochopiť, by mal spočívať môj pokoj a moje víťazstvo… (Foucaultovo kyvadlo)

Dokiaľ sa možno začať pýtať sám seba, koľko ešte musím vedieť, aby som nevedel nič? Eco sa už netočil v bludnom kruhu svetov a predstáv, Eco sa na ten kruh díval ako Sokrates. A bavil sa. Ako? No jednoducho: v géniovi je prevaha poznania nad chcením a to bez motívov (Schopenhauer). Ecov modelový čitateľ pozná potrebu Eca v slovách a veciach: potreba pokory, z ktorej vzíde obvykle úsmev čitateľa.

 

Malé Hugovo pravidlo: Ľudia sú jedineční v tom, že si zachovávajú schopnosť hrať sa. (Huizinga) Hral sa Homér, ale hrali sa aj iní a ja som túto hru spoznala prvý krát u Eca, ktorý prebral štafetu Huga. Na Huga však Eco nestačil, Hugo mal zoznamy dlhšie, silný hráč na poli. Nakoniec zistím, že Homér je najsilnejší v testovaní trpezlivosti čitateľa. Samozrejme, všetko kráča s požiadavkami danej doby a chudák Eco sa už musel v posledných dielach ponáhľať. Slovom ponáhľať.

 

Pravidlo číslo tri: Filozofia jazyka je najtvrdšia masáž mozgových buniek. Povedala som ja, lebo nejakým zázrakom a oblúkom som sa dozvedela o širšom význame Mena ruže a iných autorových dielach. Jedná sa o pravidlo v pravidlách, odsotené pravidlo pravidlami, pravidlo, ktoré uniká, dokým si o ňom nenaštudujem. Keby zmýšľali títo filozofickí machri o trochu viac utilitárne, dospeli by k moci, akú nedosiahol dodnes žiadny ideologizmus. A možno nie, lebo na ustráchanosť ľudstva treba viac. Zrozumiteľnosť odkojenú na hrubom násilí. Predsa aj polepetko musí porozumieť idey a jej biču, aby sa stal jej otrokom.

 

Ako Ecov modelový čitateľ môžem povedať, že tieto pravidlá sú iba hladinou mora, ktoré je zase obsahom. Obsahom množstva informácií, odhalení, lží, právd a komplikácií. Za každým, keď ľudia vstúpili do novej historickej éry, zmenila sa ich predstava o ľudstve i o bohoch (Armstrong). Hádam je to skôr naopak, že kto mal prístup k vzdelaniu, najvyššia moc a záhuba v jednom, vytváral dobovými prostriedkami prítomnosť, ktorú starostlivo spracovali historici do dejín.

Prežila som dlhý príbeh, ktorý nebol únikom. Naše životné okolnosti sa menia a musíme svoje príbehy podávať odlišným spôsobom, ak chceme vysvetliť ich nadčasovú pravdivosť. Karen Armstrong (Dejiny mýtov) A tak je to v prípade Umberta Eca, ktorý sa zachoval voči literatúre ako čestný hráč. Simone Simonini, majster písomných znakov. Väzeň jazyka, lebo všetci sme väzňami svojho jazyka a iní nebudeme. Budeme sa prehrabovať len v tom, čo bolo povedané a čo nám dávalo zmysel, alebo kto sa vydá na cestu poznania, bude hľadať aj ďalšie a ďalšie a ďalšie významy ako Eco. Nezničil silu idey, ale ani ju nepozdvihol v domnienke, že sila idey je najhoršia, čo vymyslelo ľudstvo a skúša ju na sebe odnepamäti. Skúša, lebo ľudí naháňa potreba vysvetľovať. A žiaľ, aj potreba využívať bič.

 

Umberto Eco si našiel vlastný spôsob, ako vysvetľovať nadčasové „pravdy a omyly“, a preto mám pocit, že ani neodišiel. Že tu zostáva, len už nevydá knižku. Jeho cenný prínos do literatúry je tu stále, výborný prehľad a tok informácií, ktoré sa skrývajú pod dvoma slovami, sú začiatkom, sú úvodom k jednému príbehu. Tie slová znejú „umberto“ a „eco“ (G. P. Radford).

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.