Založ si blog

Prečo pískame ako nekultúrny národ po prehre s Kanadou

Sledujem hokej už 19ty rok a v tomto čísle môžem ďalej pokračovať. Za 19 rokov som nemohla povedať, že „hrali sme lepšie než Kanada“, spomínam si iba na pamätné štvrťfinále s Kanadou v roku 2000. Po včerajšku sa tak stalo, neskutočný zápas a nervy. Vidieť Slovákov bojovať jak draky, väčšinou s pukom na svojich hokejkách a brániacich sa Kanaďanov po väčšinu času, tak to je skutočná rarita a som pyšná, hrdá na nich. Craig Ramsay Bolton je podľa mňa najlepší tréner, akého sme kedy mali, každý jeho prečítaný rozhovor nosí prvky zdravej múdrosti, pokory a vysokého pracovného nasadenia. Po takom šéfovi by každý túžil. Chválim, že dáva šance mladým, inak by sme nepoznali Sukeľa či Lišku. Konečne môžeme skloňovať nové mená.

Včera to bolo pre fanúšikov na porážku. K samotnej hre: zbytočne nadávať na rozhodcov, vyhovárať sa, takto si to myslí určite aj pán tréner. Dôvod je, že nevieme prežiť oslabovky a na tom musíme popracovať. Držím šrácom palce, majú na štvrťfinále a fanúšik, ktorý si to nemyslí, je hňup.

Samozrejme, počas ťažkého zaspávania som ešte uvažovala nad tým, ako sme húkali a pískali počas kanadskej hymny. Áno, je to nekultivované správanie, treba si priznať. Pravdou však je aj to, že človek je v troch stavoch podľa Erica Berneho, a včera to bol stav decka. Tak teraz čo, stále musíme byť pod sebakontrolou, lebo sme dospelí ľudia? Prd! Dospelí máme strašný údel, nemôžeme nič urobiť bez toho, aby nás za to spoločnosť neposlala do pekla. Byť pod sebakontrolou je príšerne vyčerpávajúci proces aj v bežnej práci s hňupmi, a nieto počas emočného hokeja. Sme nahnevané decká, a decká nenachádzajú slov, len vrieskajú a pískajú. Jo! Kebyže som tam, robím to isté! Predpokladám, že väčšina neskôr si aj tak uvedomí, že sa také správanie nepatrí. Chcem vidieť stádo ľudí, ktoré by nehulákalo. Včera to nešlo inak. Ďalším dôvodom je, že ide o čosi osobné. Fanúšikovia sú na toto citliví, keď akýkoľvek hokejista sa zle zmieni o svojich protihráčoch. My, čo sledujeme hokej od roku 2000, pamätáme si hlody od českých hokejistov. Darmo, ale ak nadávať, tak medzi sebou a nie do éteru novinárom a potom si čítame rozhovory, kde Jágr spochybňuje naše schopnosti, alebo Lašákove schopnosti priamo v telke negatívne hodnotil ďalší český hokejista. Bolo toho viac, ale človek si to už nemôže do detailov pamätať. Nepoznám fanúšika v mojom veku, ktorý by držal palce českým hokejistom:D Myslím, že tie hokejové vzťahy smrdia pokrytectvom. Niečo na tom bude. Keby sme včera prehrali so Švédmi, pochybujem o tom, že by sme ich vypískali, podobne je to u Nórov, Dánov či Francúzov, šumafuk. Je to o osobnom postoji. Naopak, 19 rokov tu kvitne láska medzi fínskym a slovenským národom, to je stará záležitosť, ešte na strednej som mala oblepenú ceruzku s malou fotkou slovenských a fínskych fanúšikov, snáď každý videl video, kde fínsky komentátor prežíval viac než ten slovenský boj o medailu, no a konečne som sa mohla aj ja dožiť toho, že som sa mohla so Suomi odfotiť. Fíni sú neskutočný národ, vždy nám nadŕžali viac než ktorýkoľvek iný národ vrátane Čechov. Od Fínov je to úprimný postoj. Spája nás hokej, pivo a veselá nálada. Inak proti českým fanúšikom nemám nič, tým by som dopriala víťazstvo, ale hokejistom už nie, hoci je pravda, že už dnes hrajú iní hráči než v v tých časoch. Ktovie, možno raz začnem fandiť Čechom, ale dnes to ešte nebude. Sú národy, ktoré na ľade prejavujú arogantnosť a Česi sem patria. Podobne Kanada a Amerika (tí, ktorí si zákonite mýlia hru v NHL s MS), a potom výsledkom sú tieto emočné prejavy. Rusi sú arogantní, ale neprečítala som si nikdy, že by sa o nás zle vyjadrovali. Tie neskutočné počty odsledovaných zápasov jednoznačne vyformujú u stáleho diváka istý postoj ku každému mužstvu a potom to už rok čo rok drží v sebe. Takže chápem, prečo sme pískali ako praví Američania;):D a BUDEME pískať ako nekultúrny národ po prehre s arogantným mužstvom. Znovu a znovu!

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?