Založ si blog

Faux pas Košíc

V týchto dňoch Košice opäť kultúrne ožívajú, ako aj hynú. Hľadanie príčin zrušenia knižnice má cenu, ak by sme sa chceli vyhnúť ďalšiemu podobnému kolapsu. Ak by sme sa chceli vyhnúť. Ak…

 

Zrušenie knižnice neznamená nič iného, ako faux pas modernej doby, a to bez ohľadu na dôvody. Kniha od začiatku bola, stále je a bude zatiaľ najdostupnejšou formou vzdelávania. Logicky vychádzajme z poznania, že prirodzená inteligencia doposiaľ nefungovala v takej rýchlosti ako umelá a bolo by rozumné nepreťažovať vlastný systém (tobôž nie detský), inak tento svet ovládnu nie farmaceuti, proti ktorým sa ešte bojovať dá, ale psychológovia, psychiatri a cvičitelia jogy, a to by už znamenalo ozajstnú jadrovú bombu pre pol sveta.

 

Mnohí ľudia, ktorí excitujú nad technickým pokrokom, sa pýtajú, prečo by mala kniha byť „pravým orechovým“. Darmo s nimi budeme argumentovať (ich postihla psychológia osobnosti rovnako ako vás!). Victor Hugo demonštroval fakt z ľudského sveta, myšlienka sa nemení, ale forma áno: ako architektúru zamenila kníhtlač a knihu zamenil počítač, i počítač nahradí ďalšia forma o pár storočí. Knihy nás opúšťajú (nie však úplne a navždy), čo v súčasnosti obchodnícky darmojed rieši usilovným trieskaním kníh po hlavách zákazníkov s výhodami, ako jeden a pol kávy zdarma, jedno koliesko anan&aacu te;su z amerického kontinentu zdarma, či lacný kurz, ako sa stať správnym vegetariánom.

 

Tak, ako doba napreduje, žiaľ, iba v rýchlosti, tak napreduje v lenivosti a pohodlnosti (čo sa koniec koncov odráža aj v literatúre pre infláciu kníh napísaných plytkým a chvatným štýlom). Čítanie kníh sa stáva preto menej príťažlivou formou hľadania informácií a treba brať do úvahy aj to, že pohodlný svet si vytvára pred samotným čítaním komplikované cesty získavania knihy… Nezabúdajme však ešte na spôsoby. Získať osožný spôsob myslenia, t. j. metódu alebo postup myslenia sa prostredníctvom hrania sa na tablete alebo čítania nepoctivo a narýchlo spracovaných internetových článkov nedá a už vôbec nie čítaním katastrofálnych článkov na rôznych portálov, ktoré spoločne s množstvom nielen slovenských časopisov a novín prežívajú reálny ľudský úpadok (zrejme práve vďaka snahe akcelerovať v myslení i tradičnej snahe médií myslieť a vštepovať názory verejnosti, s čím sa dá bojovať ťažko aj človeku slušne vzdelanému).

 

Ale dávam bokom pesimizmus a beznádej v systéme vzdelávania. Mojej milovanej knižnici Pobočky 1 v rámci scvŕkajúcej sa sieti VKJB v Košiciach sa chcem poďakovať za to, že ma celkom správne usmernila a ponúkla mi veľa šťastných chvíľ. Vďaka nej som si mohla pomaly, tak ako sa na ľudský mozog hodí a patrí, vytvoriť jeden malý svet, v ktorom sa vyskytli krásne príbehy. Od sveta detí a mládeže, cez prvé hádanky života, až po rozprávky zo života pre zrelých čitateľov. Od Enid Blyton, cez Lucy Montgomery až po… vzdávam úctu nedávno zosnulému G. Marquézovi.

 

Moja drahá knižnica, vychovala si vo mne cit pre kvalitu a nie kvantitu, dovolila si mi rozpoznať umenie od gýču, zoznámiť sa s najúžasnejšími autormi, akí kedy žili na tejto Zemi, ktorí trpeli, preliali krv, stratili zdravie a lásku, aby ťa zaplnili, vracali sa do prírody, aby dokázali civilizácii, odkiaľ prišla, obetovali to, čo ich hrdinovia ignorovali alebo naopak, dali do nich to, čo si sami vážili a žili tým.

Skrývala si v sebe svet mravov a skazy, bola si pre mnohých nahradzujúcim vychovávateľom a útočišťom v procese duševného a mravného dospievania. Odhaľovala si múdrosti, ktoré nás obklopujú, pravdy a lži, i niečo medzi tým. Nehovoriac o zdravej moci smiechu.

V týchto dňoch sa tvoje útroby rozprchávajú, miznú v zostávajúcich knižniciach verejných alebo osobných… a nech nám minulosť i budúcnosť odpustí. Hlavne minulosť, lebo v konečnom resp. fyzikálnom dôsledku, jestvuje len minulosť, ktorá si ako najvyššia autorita rešpekt zaslúži.

Ďakujem ti za všetko a so mnou určite ďalší tvoji a navždy tvoji čitatelia.

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.