Založ si blog

Človeče, nehnevaj sa!

Venované (dlhodobo) nezamestnaným ľuďom

 

Po novoročnej pijatike sa Čas prebudil a zviechal sa zo zeme tak dlho, ako si to mohol dovoliť len on. Keďže nemáme šajnu, čo sa vlastne prebudilo a zviechalo zo zeme, tak za prvé by to bol pre naše zrelé rozumy tento Čas.

Nemal zmysly, nevidel, nepočul, necítil, dačo však plynulo, keď sa hýbal od počiatku pohybu a my si môžeme predstavovať zázračné pohyblivé úkony s obrázkami priestorov. Už ani nevedel, kedy ten okamih počiatku nastal, ale pohyb v čase bol krásnym, sľubným začiatkom. Vďaka podlahe zistil, že má šesť uspokojivých strán. Vďaka zrkadlu, že na každej o bodku viac. Čo s nimi? Prečo má tu dve bodky a tam päť? Čas sa rozhodol, že sa ich zbaví, začal poskakovať, trieskať sa, až omietka padala a zaprášila tri bodky vedľa troch, čo zostali nepoškvrnené. Na chvíľu ho zaujala padajúca omietka.

Čo na tom, poberiem sa niekam. Kam? Čas sa šúchal po zemi na dvojbodovej strane.

„Čau, Kocka! Akého Silvestra si mala?“

Tak ja som Kocka!

„Zdá sa, že si prekonal šesťbodový infarkt! Ja som otvárač fliaš. Nevieš, čo som? Otváram veľké aj malé fľaše a zvyšujem dobrú náladu. Čo vravíš? Kto si ty? To je ale otázka! To máš predsa najlepšie vedieť ty!“ Otvárač sa pobral kadeľahšie a Kocka bola nateraz šťastná, že už nie je viac iba pohybom v čase a priestore.

Nachádzala sa na zemi a pred ňou rástlo niečo obrovské, čo sa k nej zaraz prihovorilo. To obrovské ho pozdravilo rovnako ako otvárač fliaš a Kocka sa hneď opýtala, kto je.

„Kvetináč s monsterou, ktorá práve slúži ako vianočný stromček. Pekne je ozdobená, však?“

Trvalo chvíľu, kým Kocka pochopila, že boli Vianoce, v ktorých ozdoby zohrávajú svoju rolu a prebehol Silvester, počas ktorého očividne prekonala podľa kvetináča päťbodový infarkt. Kocka sa chcela opýtať znovu, kto je ona, lenže to už vedela. Aha! Musí položiť otázku inak.

„Uf, uf, tie tvoje bodky zízajú tak drzo, akoby vraveli, my sme krásne a ty nás nemáš… Ba vysmievajú sa, ty sa mi vysmievaš… Radšej choď niekam.“

Ale kam? Urazený kvetináč sa otočil tak prudko, že opäť bol čelom ku Kocke, ale tá sa už šúchala preč v nešťastných myšlienkach. Jej bodky nepriniesli šťastie, o akom rozprával otvárač fliaš, preto Kocka znenávidela svoj vzhľad. Komentovala ho, sťažovala sa a keby mala zrkadlo špeciálne vyrobené pre kocky, zvyšok života by prežila pri ňom. Kocka sa hľadala, hnevala sa na svoje bodky, začala sa hnevať na všetkých v okolí, lebo jej nepovedali, kým je, čo je, prečo je tu a vôbec! Ja som sa na svet nepýtala!

Natrafila na zemepisný atlas. To bol gól, vďaka nemu sa dozvedela, že svet je oveľa väčší než dom, v ktorom sa ocitla, ako jej vysvetlil zručný atlas. Svet je veľký a ja som tu so šiestimi stranami. Kocka zaškúlila dvoma bodkami na Afriku, keď ju vyrušil modrý panáčik. Tak sa predstavil. Nemal bodky, ale Kocke nevyčítal nič. Panáčik ju bral takú, aká bola, takže sa skamarátili. Neskôr mali pocit, že k sebe patria. Putovali a hľadali samých seba. Sem – tam sa odpojili, aby zažili vlastné skúsenosti a po čase sa stretli.

„Tak čo, Kocka, už si prišla na to, čím si?“

Filozofovali spoločne a hľadali odpovede. Keď ich nenachádzali, začali si uvedomovať svoju výnimočnosť. A vtedy sa to stalo. Kocka ako v zrkadle videla svoj odraz a modrý panáčik sa k nej rútil so správou, že stretol podobného, holohlavého panáčika, ktorý úplne očervenel od zlosti, keď sa mu prihovoril. Otriaslo nimi, že sú tu podobné kocky a panáčiky na svete a svet sa nestará o to, koľko ich je a čo robia. Sotva to zistili, stratili radosť z poznania, ktoré od nepamäti jestvovalo.

„Tak čo budeme robiť, keď je nás toľko na svete a všetko bolo povedané?“ pýtal sa panáčik. Kocka začala zisťovať u svojich druhoch, čo robia a nejako ju sklamalo, že účely ich života nevyvolávajú uspokojivý pocit, krajšiu odpoveď na otázku Kocky načo žije. Ostatné kocky jej nepriamo ukazovali, čo robia. Chodievali niekam hrať sa, teda hranie malo byť hlavnou náplňou života Kocky. Panáčik bol na tom podobne.

No dobre, ale kam sa pôjdeme hrať? Sami sa nemôžeme hrať, niečo tu nesedí. Priatelia sa museli rozhodnúť a tak vošli do spoločnosti kociek a panáčikov. Ó, to bol chaos! Kocka s panáčikom sa veselili na cudzích hrách a tušili, že nie sú na správnych miestach.

„Stojíš, stojíš, idem!“

„V kuchyni, Jožko, svietnikom.“

„Berieš po štyri…“

„Medveď Jogi zjedol piknikový kôš, preto stojíte jedno kolo.“

„Šach mat!“

Nabrali obdivuhodné skúsenosti. Kocka vedela oveľa viac, kotúľala sa pomaly ako guľka, rozoznala vône šachovníc, panáčik zvládal preskoky aj cez šesť polí! Bolo však ťažké udržať sa na jednom mieste.

Kocku potrápili všade neistou dobou, ktorú mohla stráviť na spoločenskej hre. Keď si už zvykla klopkať po voňavom Cluedo, noblesná spoločnosť ju vyrazila cez laboratórium. Občas hrala načierno, panáčik mal viac šťastia a skôr si našiel istejšie pôsobisko hry medzi fretkami. Kocka sa pomaly vzdávala, čas plynul a ona skoro práchnivela. Panáčik s ňou občas vyšiel na prechádzku, pobehoval čuduj sa svetu! ako fretka a Kocka mu nestačila. Filozofovali ako kedysi, ale bola ako bez života. Pridružili sa k tomu sťažnosti vrátane tej, ktorá hodnotila ustavičné sťažovanie. Čas plynul popri Kocke, ale nie s ňou a to bola najhoršia skutočnosť, ktorú si v živote drevenej kocky uvedomila. Spoznala zákernosť fasády Večnosti. Vedela, že iba tí, čo spoznali skorý dátum smrti, to dokážu rozoznať. Pridala sa k nim. Kocka zostala na kraji, napadol ju imaginárny črvotoč.

Svet však zariadil, že bolo kociek a panáčikov dosť na to, aby sa medzi nimi našli takí, čo uvítali Kocku medzi seba. V nich spočívalo šťastie, lebo tvorcami šťastia nemohli byť súkromníci alebo predmety, ale kocky a panáčikovia. Kocka vydržala do správneho času a priestoru, tak mohla sama vytvárať šťastie ďalším, ktorí čakali na ňu. Našla samu seba v hre Človeče, nehnevaj sa! Sama sa prestala hnevať na čas, stala sa jeho súčasťou, no na jedno nezabudla: nebola skúpa v tom, čo získala, minulosť sa nedá ponechať napospas.

Dokonca sa jej splnil sen, ktorý malo veľa kociek: hádzala najvyššie skóre a rozdávala výhry. Tak sa stala súčasťou tvorby šťastia a menila hnusotu sveta na príjemne plynúci čas nielen pre seba, ale aj pre iných nie v malom, ale vo veľkom svete.

(Až kým neprehnala novoročný prípitok a nedostala opäť šesťbodový infarkt. ;-D)

 

Koniec dobrý, všetko dobré. V prvom rade želám v novom roku veľa síl tomu, kto je dlhodobo nezamestnaný a chce pracovať. Kto iný ťa v tom môže podporiť, ak nie tí, čo to poznali? Tvoje podpisy so žiadosťami smutne ležia na početných stoloch, si unavený, tvoje slzy nevidno pre dážď, žiješ pre témy tragických básní, ale ver v svoju identitu, buduj si rezilienciu, komunikuj a konaj naďalej. Je nový rok… čas je veličina, ktorá vo vede a poznaní vysvetľuje všetko a nič. V súvislosti so spôsobom vnímania sveta človekom je človek podriadený času a preto je čas najpremenlivejším vládcom v našom živote, javí sa podľa toho, v akej situácii žijeme. Na oplátku človek ako spoločnosť vytvára v čase schému resp. pravidlá života, čo sa odzrkadlí v dejinách ako „doba“.

 

Nevzdávaj sa pred nijakým časom. Pred nijakou dobou.

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.