Založ si blog

Hviezdne vojny

Sú späť a vo fantastickom prevedení. Celý čas som ako 15 ročný fanúšik nepocítila jediný “jajarbinks” rozpak a viem, že nie som jediná. Dá sa niečo vytknúť novému dielu? Kto chce, ten nájde, ale čítala som aj taký komentár, kde nespokojne rátal divák všetky okopírované situácie zo starej trojky. Dokonca s výkričníkom sa zhrozil, že scéna otec a syn na moste sa zopakovala, veď to už tu bolo.

Fakt? Akoby sme nevedeli, tak jeho snaha o presadenie svojho jedinečného dôvtipu zostáva nulová… Fanúšik nepochopil alebo si neprečítal toľko diskusií pred premiérou, ako sa filmári usilovali o zachovanie znakov, ktoré si napríklad zo scenára dodnes recitujeme. Im your father… Nooo! …. I love you. I know…

Pokračovanie nie je ťažké vymyslieť, ak sa dôrazne zamysleli filmári nad všetkým, čo bolo s Lukeom a jeho okolím. A to naozaj urobili. Logické vyústenie tu je, a toto práve zachovali nielen v technickom smere.

Luke Skywalker je nositeľom priateľstva. Celá stará trilógia žije v podstate v dôsledkoch, aké priniesla láska ponímaná ako vášeň a strach zo smrti v novej trilógii. Luke Skywalker sa usiluje o nápravu, vybudovanie rovnováhy a to môže priniesť iba priateľstvo a súcit – schopnosť odpúšťať a nezameriavať sa na vlastnú bolesť a krivdu, teda nič osobného, ale ušľachtilé hodnoty mysliace na pokojný život väčšiny. Čo sa podarilo jemu, to dnes v siedmej trilógii platí v hlavných postavách, ba ozýva sa tak v samom scenári či v deji.

Samozrejme, je toho viac, prečo je sedmička skvelá, ale mňa teší to, že filmári zachovali psychológiu Skywalkera, to, čo si na jeho charaktere vážim, podarilo sa mu zasiať a dnes to platí u Rey, Finna, či Damerona. Filmári sa postarali aj o extra prekvapko, keď obrátili mincu s portrétom Lukea a zrazu vidíme Kyla Rena. Niekde som čítala, že sa hodnotí ako anti – luke skywalker. Je to trefa, ja mu dávam nádej, začal zle (nie však ako Anakin, ale chopil sa hneď pýchy), chce dosiahnuť zlo, a je dosť možné, že tretia trilógia bude prebiehať opačne ako Anakinov príbeh. Určite sa tam odohrá nejaká obeť ako teraz a rozhodne to bola ťažká úloha pre herca, predsa len sú tam scény, ktoré mohli dopadnúť tak, že Kylo Ren je len nejaký nespratný výrastok, obyčajný rozmaznaný burič, našťastie to tak nie je…. Ale presne ako u lorda Vadera a, Lukea verím, že Kylo nie je skutočným zlom. Šikovný ťah obrátenej mince je hlavná príčina, pre ktorú sa bude táto trilógia líšiť od predchádzajúcich. Rozhodne nás čakajú nemalé prekvapenia.

Predstaviteľovi tzv. existenciálnej psychoterapie, Irvinovi D. Yalomovi

13.06.2024

„Viete, že Mojžiš dokázal premiestňovať vodu rukou. Predstavujem si, ako sa masy vôd v oceáne podobne rozostupujú na začiatku môjho života. Kráčam po dne, hoci neviem k akému cieľu. Dôležité je pre mňa to, aby som kráčala. Čas plynie a ja si neskôr uvedomím, že dno sa mi vzdialilo, moja cesta je vyvýšená. Krúžim okolo pätnásteho roku života, rýchlo stúpam [...]

Hanumán ukazuje, ako si budovať dôveru

19.05.2024

Ako sa píše na obálke knihy Rámájana, nesmrteľný príbeh o dobrodružstve, láske a múdrosti je ako nezastaviteľný tok rieky, voda prichádza a odchádza, obmýva brehy, skaly, kamene, napokon nás samých… bez zastavenia. Príbeh Rámu je čosi iné, úplne nové pre čitateľa, ktorý celý život siaha po knihách z majestátnej a hojne pestrej európskej knižnice, [...]

Cestou na Gabrielin pohreb

07.05.2024

Kedysi mi stačilo stáť v dlhom rade dospelých, Prepletávať sa a motať lesom tých nôh, Bolo nás vtedy veľa – deciek vzrušených Pre sladkú zmrzlinu z koruniek troch. Kedysi mi stačila k šťastiu kakaová. Za tri korunky. Túžby, sny, priania a kakaovníky časom ale zrejú, V puberte sa pridružili sériové knihy pre deti a mládež, Moje myšlienky venujem [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.