Založ si blog

Mesto XXI (6)

Sny neexistujú, existuje skutočnosť.
Čínsky príbeh (Miniatúry), M. A. Bulgakov
 
Väzeň už zabudol, ako vyzerá svetlo;
ale sen o slobode zažiaril nad ním ako blesk v noci,
po ktorom je noc ešte tmavšia…
Karol Moor
Zbojníci, F. Schiller
 
Hosť z vydavateľstva Bagal (Deflačný vesmír, 22. storočie) William Cortéz rozpráva o jeho poslednom sne pánovi Júliusovi Huxleymu, ktorý vlastní patent v rozvoji technológií na potlačovanie snov. To na chvíľu odsúva talianske zážitky hostiteľa do tmy.
 
A tak som spustil: „Poznali ste veľkoobchodnú sieť Eesko? Asi ste predpokladali, že vám obšírne nerozpoviem posledný sen, samozrejme, nemôžem prezradiť, koľkokrát som absolvoval komoru a špirálu, no mrzí ma to, sklamem vás. Mal som bujný sen o zmene vekov, ošemetný príbeh. Vôbec som nečítal Ovídiove Metamorfózy, posledný vek bol plný blata, v ktorom sme živili svoje deti.
Všetko sa to začalo dávno, takže sme neniesli vinu za to, kde sme skončili.  Eesko načiahlo z Anglicka chápadlá do celej Európy a pracovníci tejto siete si po čase uvedomili, že rozdávať na Valentína kartičky od Eeska s garanciou kvality nestačí a treba vymyslieť niečo lepšie. Eesko bolo vo svojej podstate prítulné firemné konzílium, ktoré nezarábalo na našom zdraví ako lekárne. V Čiernom veku lekárne spravili skutočné nálety do všetkých kútov sveta a ich štvornásobný nárast udrel do vášho zdravia, infarkty a rakoviny sa zvyšovali, čo sa nepodarilo ani Eesku. Jeho slabší úspech neuspokojoval nikoho a pracovníci sa tvárili, že je všetko v poriadku, naďalej garantovali kvalitu v pruhovaných kartičkách s vyznaním nekonečnej, nádherne červeno-bielej pruhovanej lásky. Cena takého pozdravu bola prítulne nízka. Kde však zostali účinky nevedno, kvalita bola najdôležitejšia a mnohí pracovníci odignorovali, že na kvalite láska nevesluje.
Spytovali sa, ako ďaleko môže Eesko zájsť, keď zožali úspech aj za dopravné značky a iné dopravné prostriedky. Všetky niesli v zátiší pruhovaný záber. Ani jedno lietadlo značky Eesko neprepadlo panike, červeno-biely status znamenal večnú záruku, pre ktorú sa skláňali k zemi aj vrcholky stromov, aby nepoškriabali trup lietadla. Preto ich ponižovala predstava, že valentínske karty nemali účinky a naznačovali, že Eesko je predsa iba obchodná sieť. Nemôže vyvolať lásku, ale mohla dať objatie: práve vo vianočnom čase ponúkali za zvýhodnenú cenu plyšovú televíznu anténu, alebo dokázali človeka zabaviť hrou na naháňačku, keď sa na pultoch objavila veľká divá sviňa s baterkami zdarma. Boli to novinky, čo nemali obdobu.
Napokon dostali nápad a začal zlatý vek. Potrebovali čas a keď prešiel… Hoci som spal, počul som prívaly smiechu. Svet excitoval na vyššiu hladinu energie. Bol to prevrat, priamy prenos na scéne, nová éra, nová forma žitia! Človeku narástli zlaté rohy! Mladí dvíhali päste a starí tancovali ako víly v lese. Mladí fajčili marihuanu a starí používali osušky. Lekárne, pôžičky a mobilné operátory sa prepadali do diablovho dúpäťa a zem sa za nimi zatvárala, jej rany sa rýchlo hojili. Ľudia si liečili obehovú sústavu športovaním a kosti smiechom. V tých časoch sa predbiehali reklamy v hlasitom smiechu. Všetci navštevovali Eesko, lebo v predvianočnom čase podalo do obehu tento produkt. Ľudstvo bolo konečne šťastné a priam chápem, že šťastie prichádzalo od tých, ktorí boli blízko k vynájdeniu všeobecného šťastia, keď predávali valentínske priania…
V novej forme Eesko prekonalo kvalitu, obchodného ducha a nemožné sa stalo možným. Trafili do slnka. Obchod začal poskytovať smiech a dobrosrdečnosť za smiešnu sumu. K láske sa nedopracovali, nechceli používať alchýmiu. Navyše by sa proti nim zvýšili opatrenia a Angličania netúžili po anarchii v politike, mali radšej monarchiu.
Po zmysle pre humor sa dostala do predaja zodpovednosť, chuť na jablká a odvaha. Humor nemal konkurenta. Každý chcel byť vtipným, vytušil, že smiech je veľká vec1. Obchody šli dobre a ako inak niekto porušil pravidlá.
Ľudstvo sklamane ovislo ruky, keď Eesko po súdnom pojednávaní zrealizovalo vyhrážku a stiahlo z pultov zmysel pre humor. Prekliati anarchisti burcovali svet a pohŕdali srdečnosťou človeka. Naše šťastie zneistelo, keď v zúrivosti Eesko stiahlo z obehu aj odvahu a zodpovednosť. Anarchisti využili oba duchovné predpoklady na to, aby Eesku podkopali nohy. Právom bol Eesko zúrivý, keď si vykopal jamu a ocitol sa v nej. Nastal bronzový vek, úbohý vek, kedy sme dostávali pravidelnú chuť na jablká. Pestovali sme ich do bludu.
Keď aj tie nám zhabali, nastala totálna anarchia. Eesko stiahlo chápadlá do Európy. Koľkí sme zúfali a túžili po smiechu, ktoré sme si v novootvorených lekárňach nemohli kúpiť. Vek smutný a plný zlomyseľnosti. A to sme netušili, že sa dá padnúť do blata. Keď sa tak stalo, Eesko nám ponechalo zľavy a garanciu kvality na valentínske pozdravy.
Hneď na to pracovníci lekární nedočkavo zápasili s navliekaním sterilných rukavíc a pustili sa so slizkou radosťou do práce. Maľovali smerovky s počtom metrov k najbližšej predajni liekov. Za rohom stáli ďalšie a vedľa nich na strome sa usmievala smerovka k novej! lekárni. Prebudil som sa ako veľmi nešťastný a chorľavý človek, napriek tomu, že šlo o výplod fantázie.“
Július sa so mnou podelil o sen, v ktorom hrýzol do žltého jablka, čím spôsoboval koniec sveta. Pre jedno jablko páchal apokalypsu, vodné víry, vetriská, smrť. Koniec koncov, je to dôkaz, že Július má svedomie, ktoré ho viedlo k napísaniu listu vydavateľstvu Bagal.
 
Pokračovanie nabudúce. Tento článok s rozhovorom, ktorý ste našli na Smetisku snov, spracovalo novinárske vydavateľstvo Bagal. Rozhovor pripravil redaktor veľkých kvalít William Cortéz. Všetky práva vyhradené na Smetisku snov.
 
1, smiech je veľká vec = autorom výroku je N. V. Gogoľ

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.