Založ si blog

Čas neprší, ale panuje

Ako si skrátiť chvíľu, tú malú odnož času, v priebehu jet lagu – pásmovej choroby – ak nie napísaním pár riadkov o čase?

Len dnes som sa prebudila ako za každého rána o druhej ráno. Vlastne stalo sa tak o jednej, ale pre istotu som sa metala v posteli hodinu, či sa mozog nepomýlil. Po zistení, že o omyl nejde, som vstala, pustila si dva diely seriálu, spravila si čaj a označovala hŕbu amerických maličkostí pre pár ľudí. To je celá próza. Akoby sa nechumelilo, no predsa celú noc lialo a aspoň jedno okno bolo žlté od svetla ako moje.

The power of time! Poctiví vedci a spisovatelia sa aspoň raz v živote pozastavili nad časom.

Áno, áno, je to jav, ktorý nám vládne. Je to boh so všetkými prostriedkami a vlastnosťami, aké boh má mať. Niekto ho volá rovnako a teda Boh, či Jahve, či Alah, či Usir, či Basir, či Ber si ten syr, ale tiež poniektorí veriaci ako ja, nazývajú tento jav časom alebo Časom. Jav s menom čas je dokázateľný, ako je aj nedokázateľným, je to paradox, bežná vec, ale aj vec, nad ktorou občas tupo uvažujeme, alebo si kladieme otázku: je to priateľ? Je to nepriateľ? A čo to robíš, čas? Hojíš moje rany? A prečo mi posielaš minulosť do prítomnosti, keď mi je tak zle? Chcem mať peknú budúcnosť…

Náš pán je neuveriteľne chytrým, prišiel po priestore, aby ukázal, že sa neukáže. Bude sa však ukazovať vždy (ajajaj) vtedy, kedy to budeme buď veľmi očakávať, alebo v horšom prípade vôbec ho neočakávať a on skutočne zmizne. Zmizne s niekým alebo niečím… a my si ho zrazu všimneme, lenže už tu pre niekoho resp. pre niečo nebude fungovať, všimneme si iba ten náš čas resp. čas plynúci v blízkom okolí. Jednoduchšie to majú matematici, pre ktorých nemá čas až taký vplyv. Matematika definitívne ruší čas a pri matematických výrokoch vzniká trvanlivosť bez exspirácie. Alebo chce niekto spochybniť Dostojevského dva plus dva sú štyri? Je nejaká sila, ktorá by dovolila rovnobežkám, aby sa raz objali? Možno… priestor. Ale nie ten náš, lebo tomu nášmu zatiaľ panuje štvrtá dimenzia, jav nazývaný čas. Náš pán, ktorý keby sa vedel smiať, čo sa vie prostredníctvom priestoru, ha, ha, tak sa smeje už nad prozaickými petíciami o zmenách, posúvaní o hodinu sem, hodinu tam na ručičkách. Času to príde také malé, ľudské a teda tak trochu hlúpe. Malichernosť v starostiach takých prízemných, konzumných, bežných. Ale čas je aj javom bežným. Čo je bežné, to nebojuje. To žije. Nepotrebuje stúpencov, nepotrebuje vlastne nikoho a nič, pretože sme to my, ktorí potrebujeme jeho.

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.