Založ si blog

Občianska povinnosť východu a novinky zo západu

V priebehu týždňa sa mi opäť dostala do rúk vzorka slovenských týždenníkov (5) a 1 mesačník. Čítam pozorne počet km z BA do českého mestečka plného atrakcií počas víkendu. Na ďalšie 4 atrakcie v našom hlavnom meste odkazuje mesačník a viac než 20 reklám na rôzne podujatia v BA sú vo všetkých 6 periodikách. Sledujem ikony, ako vychádzajú zo SND, 50 až 40ročné protézy a parochne na akciách. Všetky hriešne nákupné cesty vedú do BA Auparku. Moja pozornosť sa zvyšuje pri rozhovore s BA profesorom Korecom; z jeho pohľadu (ekonom/geograf) má zmysel investovať iba do naštartovaného západu SR, ba jeho profesorský titul „posilňuje“ slovné spojenie „mentalita východu“ s nejasnou definíciou, no výrazným podtextom.

A tak je to z týždňa na týždeň… Poďme to riešiť. Začnime kupovať české magazíny. Aj tie píšu o móde, umení, úspešných Slovákoch, či o návode ako si apraviť kvalitné selfie. Regionálne noviny nasýtia hladných po faktoch z politiky. Chceme si splniť občiansku povinnosť pre SR úctyhodnejšiu, než akú predostiera spomínaný profesor? Východ! Nenechaj si budovať svoju atraktivitu len v čase volieb! Miesto cesty do BA auparku a k volebným urnám, vyzbieraj odpadky v okolí. Spravíš viac a ty to dobre vieš, tvoje vnútro ťa neklame. V Holandsku deti a mládež sa podieľajú na zbere. St.James Park v Londýne je pravidelne chlievom, ale nový deň začína „načisto“. Nepáči sa ti táto alternatíva? Je iba jedna a ja nie som aktivista ŽP. Vymysli niečo iné v zmysle pomôcť verejnej zóne, kam patria aj humanitárne činnosti a ukáž svoju pracujúcu zadnicu v čase volieb.

A ešte jedna smutná správa. Učitelia (tuším po 2/3 rokoch) znovu protestujú (v BA) za… nie za zvyšovanie počtu učiteľov, kdeže by mysleli na deti a mládež, ani za mladých, ktorí skapínajú a utekajú odtiaľ, ale za… platy. Nicolas Boileau: najhoršie remeslo je nemať žiadnu prácu. Český psychológ Kostroň upozorňuje, aby sme sa starali nielen o budúcnosť vlastnú a našej rodiny. Opäť sme pri občianskych povinnostiach, ktoré radi plníme pri: pomoci politikom, odstrkovaní mladých pochodmi za život, za sexuálny dimorfizmus, za zvyšovanie platu, proti refugees, … Na budúci týždeň sa dozviem, koľko je to km z BA do Šumperku. Pri väčšom šťastí vyfasujem leták s výhodnými zľavami vo všetkých lekárňach.

Predstaviteľovi tzv. existenciálnej psychoterapie, Irvinovi D. Yalomovi

13.06.2024

„Viete, že Mojžiš dokázal premiestňovať vodu rukou. Predstavujem si, ako sa masy vôd v oceáne podobne rozostupujú na začiatku môjho života. Kráčam po dne, hoci neviem k akému cieľu. Dôležité je pre mňa to, aby som kráčala. Čas plynie a ja si neskôr uvedomím, že dno sa mi vzdialilo, moja cesta je vyvýšená. Krúžim okolo pätnásteho roku života, rýchlo stúpam [...]

Hanumán ukazuje, ako si budovať dôveru

19.05.2024

Ako sa píše na obálke knihy Rámájana, nesmrteľný príbeh o dobrodružstve, láske a múdrosti je ako nezastaviteľný tok rieky, voda prichádza a odchádza, obmýva brehy, skaly, kamene, napokon nás samých… bez zastavenia. Príbeh Rámu je čosi iné, úplne nové pre čitateľa, ktorý celý život siaha po knihách z majestátnej a hojne pestrej európskej knižnice, [...]

Cestou na Gabrielin pohreb

07.05.2024

Kedysi mi stačilo stáť v dlhom rade dospelých, Prepletávať sa a motať lesom tých nôh, Bolo nás vtedy veľa – deciek vzrušených Pre sladkú zmrzlinu z koruniek troch. Kedysi mi stačila k šťastiu kakaová. Za tri korunky. Túžby, sny, priania a kakaovníky časom ale zrejú, V puberte sa pridružili sériové knihy pre deti a mládež, Moje myšlienky venujem [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.