Založ si blog

Občianska povinnosť východu a novinky zo západu

V priebehu týždňa sa mi opäť dostala do rúk vzorka slovenských týždenníkov (5) a 1 mesačník. Čítam pozorne počet km z BA do českého mestečka plného atrakcií počas víkendu. Na ďalšie 4 atrakcie v našom hlavnom meste odkazuje mesačník a viac než 20 reklám na rôzne podujatia v BA sú vo všetkých 6 periodikách. Sledujem ikony, ako vychádzajú zo SND, 50 až 40ročné protézy a parochne na akciách. Všetky hriešne nákupné cesty vedú do BA Auparku. Moja pozornosť sa zvyšuje pri rozhovore s BA profesorom Korecom; z jeho pohľadu (ekonom/geograf) má zmysel investovať iba do naštartovaného západu SR, ba jeho profesorský titul „posilňuje“ slovné spojenie „mentalita východu“ s nejasnou definíciou, no výrazným podtextom.

A tak je to z týždňa na týždeň… Poďme to riešiť. Začnime kupovať české magazíny. Aj tie píšu o móde, umení, úspešných Slovákoch, či o návode ako si apraviť kvalitné selfie. Regionálne noviny nasýtia hladných po faktoch z politiky. Chceme si splniť občiansku povinnosť pre SR úctyhodnejšiu, než akú predostiera spomínaný profesor? Východ! Nenechaj si budovať svoju atraktivitu len v čase volieb! Miesto cesty do BA auparku a k volebným urnám, vyzbieraj odpadky v okolí. Spravíš viac a ty to dobre vieš, tvoje vnútro ťa neklame. V Holandsku deti a mládež sa podieľajú na zbere. St.James Park v Londýne je pravidelne chlievom, ale nový deň začína „načisto“. Nepáči sa ti táto alternatíva? Je iba jedna a ja nie som aktivista ŽP. Vymysli niečo iné v zmysle pomôcť verejnej zóne, kam patria aj humanitárne činnosti a ukáž svoju pracujúcu zadnicu v čase volieb.

A ešte jedna smutná správa. Učitelia (tuším po 2/3 rokoch) znovu protestujú (v BA) za… nie za zvyšovanie počtu učiteľov, kdeže by mysleli na deti a mládež, ani za mladých, ktorí skapínajú a utekajú odtiaľ, ale za… platy. Nicolas Boileau: najhoršie remeslo je nemať žiadnu prácu. Český psychológ Kostroň upozorňuje, aby sme sa starali nielen o budúcnosť vlastnú a našej rodiny. Opäť sme pri občianskych povinnostiach, ktoré radi plníme pri: pomoci politikom, odstrkovaní mladých pochodmi za život, za sexuálny dimorfizmus, za zvyšovanie platu, proti refugees, … Na budúci týždeň sa dozviem, koľko je to km z BA do Šumperku. Pri väčšom šťastí vyfasujem leták s výhodnými zľavami vo všetkých lekárňach.

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.