Založ si blog

Cesty po Ukrajine (2)

Ukrajinci sú mimoriadne pohostinní. Jedla som domáci boršč, pirohy, skvelú kuraciu polievku, čosi s baklažánovou omáčkou, pizzu, ale aj prvý raz pohánku; z tej chute mi začala rásť brada. S jedlom ale pomaly, pomaly… V dedine Gogolevo vznikala tvorba ruského spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý je pôvodom Ukrajinec. Písal však častejšie po rusky z rôznych príčin, pravdepodobne jednou z nich je, aby jeho knihy čítalo viac ľudí. Situácia je zložitejšia, dva národy si totiž privlastňujú Gogoľovo bytie s charizmou veľkého literáta (hoci okamžite po vstupe na Ukrajinu som zistila, že najväčšmi uznávaným spisovateľom je jednoznačne Taras Ševčenko! Je to poeta a ja prozaicky povedané „poéziu nečítam“). Ak sa pozrieme na Gogoľovu tvorbu, časť z nej obsahuje ukrajinský materiál (napríklad Večery na laze neďaleko Dikaňky), časť ruský (napríklad Petrohradské poviedky). A potom je tu niečo ako „ruský pán prsteňov“ Mŕtve duše a celosvetový Revízor. Ak to nestačí, bytostne každý z nás má na tvári jeho príbeh Nos. „Všetci sme vyšli z Gogoľovho Plášťa.“ (Dostojevskij) Nehovoriac o tom, koľko spisovateľov ho pripomína vo svojej vlastnej tvorbe, Gogoľ je bezpochyby najčastejšie citovaným spisovateľom v ruskej literatúre, alebo aspoň v tých vyše 120 prečítaných knihách. Trochu literárnej matematiky: Dostojevskij + Gogoľ = psychológia. Bulgakov + Gogoľ = humor. Väčšina spisovateľov niečo uznávala na Gogoľovi, mnohí v ňom čosi nachádzali. Autor je spájaný s mystikou, záhadami, družnou poverčivosťou, skrátka Gogoľov duch pretrval v rozume, ale aj v srdci. Nuž, aspoň taký stručný popis jeho významu v literatúre.

Gogoľ pútal pozornosť aj ako človek s osobným životom. Že sme sa blížili k miestu, kde tvoril, oznamovala aj tabuľa s nápisom Gogol´s tour s jeho nosatým profilom. Zdá sa, že Ukrajinci sa na literárnych nadšencov dávno pripravili. Fantastickou správou pre mňa bolo, že Gogolevom nič nekončilo. Najťažšie boli posledné minúty pred skutočným dôkazom, že som na mieste. Videla som všetky prvky ukrajinskej zeme, o ktorej som sa načítala hojne. Modrá Jeseninova, vresoviská, nebo, polia, močariny, skupinky stromov v diaľke, nekonečná slamová rovina patriaca roľníckemu životu. Až po vystúpení ma konečne uvítala veľká tabuľa s azbukou a portrétom známej tváre.

 

Domček, v ktorom spisovateľ tvoril, stál po boku väčšieho domu, v ktorom žila jeho matka. V tejto lokalite vyrastal Gogoľ, rátal hviezdy, počúval šum prírody a možno lovil ryby v jazierku. Utešené prostredie na sny, slová o ukrajinskej noci či vyšívanie obrazov (jeho sestier). V dome, ktorý sa pri vstupe opiera o stĺpy, sme si obuli obrovské papuče, aby sme nepoškriabali podlahy. Múzeum začína portrétmi, a teraz pozor, takmer výlučne mužov, vlastne neviem si ani spomenúť, či som tam videla portrét ženy s výnimkou Gogoľovej matky či sestier. Množstvo atraktívnych pánov zahŕňali učitelia, priatelia, príbuzní, a jedna nenápadná kresba od najnápadnejšieho muža v ruskej literatúre, Alexandra S. Puškina. S Gogoľom potvrdili svoje priateľstvo nakreslením portrétu toho druhého. Všetkých nás upútal zoznam známok, predmety, v ktorých najmenej Nikolaj obstál, boli fyzika či matematika.

Prítomnosť samovaru je bežnou vecou, ale keď som vošla ako prvá do Gogoľovho domčeka a predo mnou prebehla myš!, tak to ma dostalo. V jeho tvorivom príbytku dnes žije Gogoľova myš. Toto nadšenie môže pochopiť iba poverčivý literárny nadšenec! Pracujem s rastlinami, takže som zároveň botanickým nadšencom, ktorého prekvapil Gogoľov herbár vyrobený pre sestru. Bola tam lipa, oregáno, ľubovník, Tussilago farfara… Romantika je tam natrvalo usadená, všetko sa na mňa lepilo s dostatočnou rýchlosťou, takže, kanešna, po všetkom, čo som tam videla, svoj denník končím prianím kúpiť si v Gogoleve pozemok a tráviť tam každé leto ako vychovaný aristokrat z obdobia naturalizmu a romantizmu, lebo hoci na mňa Gogoľ účinkuje viac romanticky, patrí podľa literárnych odborníkov do obdobia naturalizmu.

Pokojná vegetácia uprostred horúceho leta. Pokoj, ticho, šum, spoločnosť rýb, komárov, praskanie parkiet a ak ľudia, tak len takí ako Gogoľ. Jedno máme spoločné: milujeme ľudí a neprekáža nám vôbec spoločnosť, ba je vítaná, iba hluk, ktorý okolo seba robí svojimi názormi a postojmi, je neznesiteľný a ťaživý. Takže… v Gogoleve ste vítaní všetci, ale prichádzajte v tichosti. Toto miesto plné nehy a lásky si zaslúži vašu pozornosť. Celá poltavská oblasť je živá kulisa Gogoľovej tvorby.

Zdroj foto:

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny v RTVS sú na dosah. Má Šimkovičová meno nového riaditeľa? Zákon by mohol naraziť na Čaputovú

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.