Založ si blog

Hry o tróny

Podľa najnovších poznatkov z prírodných vied sme sa posunuli. Na univerzite nám šikovný profesor na začiatku prednášky z predmetu Evolučná biológia zdôraznil, že evolúcia nerieši otázku prečo, ale ako. Dnes Carlo Rovelli v knižke O čase upozorňuje: neopisujeme, aký je svet, ale jeho dej resp. ako sa deje. To znamená, že tu máme tri skupiny ľudí: paviány s metlou v ruke, či tí, ktorí kadia do rieky Ganga, zostali vo viere. Ich vzdelanie dosahuje odpoveď na prečo. Tí, ktorí sa rozhodli vymeniť Gangu za záchod s hygienickým vybavením a cítia, že v živote dokážu viac než udržať metlu v ruke, tak títo ľudia ešte tiež patria do prvej skupiny. Ešte to nie je ono, ale dostávame sa už do druhej skupiny ľudí. Sú to fajn príjemne uvažujúci ľudia, schopní dialógu, schopní udržať očný kontakt s mobilom 25 hodín denne, no vedia to byť aj pekní tupci. Napriek nedostatkom v IQ či správaní posunuli sa k schopnosti odlíšiť rozdiel medzi ako prečo, a teda rozumejú tomu, že evolúcia nemá smer a všetko je naprd, pretože stále platí viem, že nič neviem vo všakovakých verziách za posledné storočia. Nuž, tou treťou skupinou sú tí, ktorí dali prednosť analýze pred intuíciou.

Takže čo sa momentálne deje vo svete spoločnosti? No čo iné, ako hry o tróny a donekonečna sa opakujúce šablóny chovania, tzv. berneovky (Eric Berne: Jak si lidé hrají). Šéfko nie je v robote, poďme sa flákať, odhoďme všetky metly. Však nám ťahá na 60, ale máme 15 rokov a pracujeme v štátnom sektore. Čože pracovná doba osem hodín, idem si ja po svojom, tri hodiny pri kávičke, dve hodiny nákup, hodinu sa fackať navzájom a hajdé domov, 30ročné deti vreštia. A dom furt nedorobený. Spravil sa mi fľak na omietke, ale už aj! Prerobic celý dom jutre, nech mám o čom žvaniť v robote. Nech je môj život zaujímavý. Nestačí? Ešte je tu kopec ľudí, ktorý môžu prejsť cez papuľky takýchto osôb.

Zatiaľ žiadne hry o tróny, ja viem. Ale ak to nedrží metlu, potom ešte lepšia verzia. Predbiehanie sa v komplexoch. O trochu vyššie IQ, ale v podstate žiadna rozdielnosť, podoba je istá, témy sú spoločné. Aha, zabudla som, ono je to schopné bodať nožom do chrbta, veď už nejaké to vzdelanie má, alebo ako vychcané zvíře sa vyhnúť akýmkoľvek problémom, hoci zjavne táto strana usilujúca o dokonalý výzor a správanie  nie je spokojná. Vie ale komu to povedať, lebo takíto ľudia môžu mať spravenú výšku, ale prdlajs dosiahnu to ďaleko. Ak nie sú z komunistickej rodiny, tak to dosiahnu akurát k vyššiemu platu, pre nič iné to nežije. Len pre peniaze, klebety a pečenie nedeľných koláčov, že by ich mohol šéfkovi do rite vopchať v pondelok. Toto sú už slušné hry o tróny.

Vysoké hry o tróny si ale pozrite v skvelom seriáli, ktorý má síce mizernú verziu v knižnej forme, ale na obrazovke sa na to oplatí dívať. Je to v inej dobe, ale takýto svet sa deje v súčasnosti. Tak načo sa tváriť, že nie. Je to tak. Za všetko môže Fico. Nie, za všetko môže Donald Trump. Ale kdeže, za všetko predsa môže Putin! Dajte pokoj! Sami si za všetko môžeme. Úbohá Ganga.

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Kresťania ukázali, že sa vedia zabávať. Po omši to parádne roztočili s hokejkami na hracej ploche

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.