Založ si blog

Hanumán ukazuje, ako si budovať dôveru

Ako sa píše na obálke knihy Rámájana, nesmrteľný príbeh o dobrodružstve, láske a múdrosti je ako nezastaviteľný tok rieky, voda prichádza a odchádza, obmýva brehy, skaly, kamene, napokon nás samých… bez zastavenia.

Príbeh Rámu je čosi iné, úplne nové pre čitateľa, ktorý celý život siaha po knihách z majestátnej a hojne pestrej európskej knižnice, vrátane ruskej a americkej. Epický príbeh z Indie prefúka skúsenú dušu, nezostane v tele zrnko prachu na skúsenostiach a ani pochybnosti o tom, že ak niečo v živote má silnejšiu moc, než sú životné skúsenosti, tak je to moc fantázie. Znalosti a vedomosti sú iba piliermi, ani forma nestačí, skutočnú nadčasovú moc má iba ľudský dôvtip, ktorý sa snúbi s fantáziou.

Siahodlhý epos je ten oheň, ktorý dramaticky spáli starý svet európskeho čitateľa a jeho čitateľská duša vstane z popola do nového sveta predstáv. Spomínam si, ako som kedysi hľadala niečo nové, skutočne nové, v čom je zachovalá história vo fantazijnom zobrazení, ale nahá chamtivosť má rovnakú tvár na celom tomto svete a skrýva sa v každom kúte. Takto obrazne by som opísala moje sklamanie z ospevovanej historickej knihy o konfucionizme, ktorej niečo chýbalo… Čo to bolo? Odpoveď je jednoduchá, chýbal tomu príbeh.

Rámájanovi stúpenci dodnes kráčajú po zemi, teda príbeh hrdinu putuje a zanecháva stopy…

 

Jeden z najväčších diel indickej literatúry si podmanil tak všetky živly a víťazí nad časom.

Čas je podľa Válmíkiho, autora diela, ničiteľom všetkých svetov. Svetov, ktoré si predstavujeme my, a teda kým sme tu my, sú tu svety a budú stále pribúdať a pribúdať, prichádzať a odchádzať, budú duť alebo spaľovať nás, budú v nás zanechávať stopy… pretože sú to príbehy.

Svojou chytrosťou si ma získal v jedinom okamihu Hanumán, ktorý sa usiluje hlavnému hrdinovi pomôcť nájsť princeznú Sítu a odovzdať jej materiálny odkaz od jej Rámu. Ako sa mu vôbec podarilo získať si dôveru užialenej princeznej, ktorá už mesiace prebývala v krutom svete svojho únoscu, démonického Rávanu? Dennodenne počúvala hrozby, úklady, je to zlomkový opis, ale… Sám Hanumán dumal, ako jej dokázať, že on je ten pravý posol dobrých správ. Sítu plná oprávnených pochybností sa mala ocitnúť pred opicou so zázračnými schopnosťami. Scéna sa zdá byť jednoduchá, čitateľ ju môže obísť bez väčších úvah, ale mňa to napríklad zaujalo. Hanumán vo svojich úvahách preukázal skutočnú chytrosť a dokázal, že každá vec má svoj príbeh. Má Foucaultove slová. Slová a veci od Michela Foucalta sú navždy spolu a tak tomu zostane.

Každý kúsok tohto sveta, živý i neživý kúsok, živá i neživá vec, má svoj príbeh. Hanumán to vedel a preto sa rozhodol ospievať príbeh Rámu pred Sítou a tým dokázať, že prichádza ako jej priateľ. Nebola to forma spevu, hudby, ale samotný príbeh, ktorým začal budovať dôveru v nej. Hanumán teda ukazuje, ako si budovať dôveru príbehom, ktorý nemusí byť vymyslený, naopak môže potešiť srdce svojou pravdivosťou, môže sa dotknúť srdca či mozgu a poskytnúť pocit, že je tu ktosi, kto mu rozumie… Niet blaženejšieho pocitu, ako keď vám niekto rozumie a pomenúva, čo prežívate. Nech je to ktokoľvek, živý či mŕtvy. U mňa to určite bol ktosi ako Umberto Eco a jeho Foucaultovo kyvadlo, riešiace dejiny symbolického správania človeka a jej dôsledky najmä a hlavne v súvislosti nielen s kresťanstvom, lež s akýmkoľvek náboženstvom, ďalej Schopenhauerov opus Svet ako vôľa a predstava, ktorý už názvom vypovedá o tom, že sme za jedno v tom, ako vnímame svet, Gončarovov Všedný príbeh s autentickými dialógmi mladej a starej generácie, Hamlet, východný „hamlet“ Gogoľ, Hugove snáď všetky diela rad radom mi otvárali oči, Schillerova predstava o skutočnej kráse v umení, ktorú spodobil Dostojevskij v slávnej postave kniežaťa Myškina, to sú všetko a nie jediné príbehy, ktoré som cítila, ale nevedela pomenovať a ocitla som sa v blaženom stave, keď tu boli práve oni, aby opísali to, čo cítim, čo som zažila, čo ma trápilo, čo ma naopak tešilo.

Všetko má svoj príbeh. Spisovateľ si buduje v čitateľovi dôveru príbehmi. Filozofi, politici, matky a otcovia, priatelia, všetci vytvárame príbehy. Dokonca aj matematici a fyzici, sústreďujúci sa viac na premenné než na objekty (ako my), v konečnom dôsledku rozprávajú príbehy, aj keď menej zrozumiteľné. Nevzdávajme sa príbehov, vymyslených, skutočných, držme sa ich, píšme ich, rozprávajme ich, nech žijú, vznikajú, zanikajú, menia sa… Ak sú vypovedané srdcom, ich osudom je stať sa nesmrteľnými príbehmi, akým je aj ten od Válmíkiho: Rámájana.

Predstaviteľovi tzv. existenciálnej psychoterapie, Irvinovi D. Yalomovi

13.06.2024

„Viete, že Mojžiš dokázal premiestňovať vodu rukou. Predstavujem si, ako sa masy vôd v oceáne podobne rozostupujú na začiatku môjho života. Kráčam po dne, hoci neviem k akému cieľu. Dôležité je pre mňa to, aby som kráčala. Čas plynie a ja si neskôr uvedomím, že dno sa mi vzdialilo, moja cesta je vyvýšená. Krúžim okolo pätnásteho roku života, rýchlo stúpam [...]

Cestou na Gabrielin pohreb

07.05.2024

Kedysi mi stačilo stáť v dlhom rade dospelých, Prepletávať sa a motať lesom tých nôh, Bolo nás vtedy veľa – deciek vzrušených Pre sladkú zmrzlinu z koruniek troch. Kedysi mi stačila k šťastiu kakaová. Za tri korunky. Túžby, sny, priania a kakaovníky časom ale zrejú, V puberte sa pridružili sériové knihy pre deti a mládež, Moje myšlienky venujem [...]

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

parlament, nrsr, NR SR,

Voľby by v júni vyhral Smer tesne pred Progresívnym Slovenskom

21.06.2024 17:29

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov.