Založ si blog

Aj ty vysvetľuj referendum. . .

To je vyhlásenie v letáku, ktorý sa dostal aj do mojich rúk. Nakoniec… Okrem toho nejaký list fiktívneho slovenského Cimrmana, ktorý nadáva hajzlíkom, ako hajzlíci nadávajú na fiktívneho Cimrmana. Všetci ste v jednom vreci, a asi neviete o tom.
Dám si pár minút námahu a vysvetľujem referendum, ako ho vnímam, pretože je taký nedostatočný a skrivený, ako tie plány politických strán, ktoré som si raz v živote prečítala a získala som traumatický obraz, ktorému je najlepšie ukázať chrbát… Desaťročné dieťa vie napísať krajší sloh a v tomto prípade to je veľmi škaredé poznanie. Ani Machiavelliho Vladár, Kapitál, Banášov popis idiotov či 1984 nepotrebujem k požiaru, ktorý ma pripravil skoro o všetky mozgové bunky. Nech si žijú politici ďalej vo svojich nakradnutých majetkoch, ale moje bunky sa neznížia na čítanie komicky zosmolených politických plánov. Máme šťastie, že nežijeme v 18.storočí a nedostaneme prebodnutie na kôl. Škoda, že sa pozícia občana nedá využiť viac, to je jeden z falošných omylov, ktoré radostne vyhlasujú politici v čase volieb.

V prvej otázke je zreteľný nátlak kresťanských duchovných hodnôt. Chýba mi tam preto závažná pripomienka, že ak manželstvo bolo vždy medzi mužom a ženou a nikto to nikdy nespochybňoval – potom treba dodať, že o tom nepochybovalo kresťanstvo, ktoré sa stalo základom duchovnej kultúry Európy. Ale Európu netvoria iba kresťania, a hoci aj ateisti majú podobné hodnoty, nepatria medzi kresťanov, ktorí musia predložiť názory aj také, s ktorými nesúhlasia. Takže hneď prvý argument je zavádzajúci, dokazuje ľudskú fintu: ukážeme iba to, čo nám vyhovuje. Všetci tak robíme. S ďalšími troma argumentami súhlasím, ale že štát dáva stabilitu manželstvám plus výhody, tak toto je skutočne zhovadilý argument asi tých, ktorí si žijú v hojnosti. Zároveň akoby podporovali fakt, že polovičné rodiny nie sú podporované štátom, lebo temer všetci z polovičných rodín, čo poznám, vrátane mňa odchádzajú do zahraničia. Deti z takých rodín nemajú nijaké šance presadiť sa na Slovensku a nech sa tvorcovia argumentov spamätajú a nech si šťastne žijú ďalej, a neroztrubujú tieto hlúposti. Nech si zrátajú, koľkí nosia na chrbte hypotéky a vyrastali v tradičnej rodine a koľkí odchádzajú… Ak sa tu žije zle, treba si to povedať, a nie sa klamať. To je úbohé a vychádza to zväčša od dobre vykŕmených ľudí bez štipky sebapoznania.

Často som sa stretla so zdanlivo logickými tvrdeniami, ktoré sa usadilo aj v predposlednom argumente prvej otázky. Ak bude manželstvo aj napr. vzťah dvoch mužov len kvôli citovej blízkosti, potom sa tým budú diskriminovať traja priatelia či babička s vnučkou… Tak tento argument je presne od hlupáka, ktorého definuje Umberto Eco vo Foucaultovom kyvadle. Opäť snaha skriviť obraz a dezinformovať úbohého človeka, aby nemohol uvažovať za seba. To je dedičné, preto nám mnohým matematika nejde. Ak A je B a B je C, potom A musí byť aj C. Sofistikovaný argument vytvorený nesprávnou cestou. Ten, čo ho hovorí, má málo preštudovaného alebo je farizej. Dieťa je duševne a mravne nevyspelá bytosť (inými slovami nepopísaná tabuľa), odkázaná na starostlivosť, chránená zákonmi, tak ako môže jeden dospelý človek prirovnávať situáciu dvoch dospelých, za seba zodpovedných k situácii jeden pod zákonom a ochranou iného dospelého, druhý dospelý? Taký človek je hlupák. Ecov hlupák. A toto je hlúpy argument.
Takže ak sa pozriem na to ako nekresťan, nemám potrebu klásť prekážky k zakladaniu zväzkov ľudí orientovaných na rovnaké pohlavie. Láskavo ich rešpektujme, nehaňme ich, neponižujme, lebo aj heterosexuáli sa môžu cítiť diskriminovaní, že sa o nich nehovorí toľko ako o homosexuáloch. Celé je to smiešne. A Cézar spal s mladými legionármi. Homosexualita bola, je a bude. Z biologického hľadiska je to v poriadku, má svoj význam v redukovaní množenia, ako hranice rozmnožovania. Homosexualita patrí k životu na Zemi a z mravného hľadiska mi príde hrubé, ba primitívne neustále vyťahovať takúto intímnu záležitosť na povrch, pretože to vedie k ďalším hrubostiam, ktoré si ani títo ľudia nezaslúžia!

Napokon v samotnom letáku stojí: každý z nás je dôležitý!

Deti sú pre spoločnosť dôležitým účelom manželstva…Dieťa nie je dlh, aby si ho mohol niekto vymáhať! Pekné protirečenie… nedokazuje sa to práve v letáku? Leták si vymáha niečo od muža a ženy…ešte aj pochodovalo sa za to… stačí tie vety vynechať a človek by pookrial a dal za pravdu… Pretože aj muž so ženou sa môžu cítiť skoro ako vinníkmi, že nemôžu mať deti, nechcú mať deti…

Tiež nesúhlasím s tým, aby sa dieťa dostalo medzi dvoch mužov, alebo ženy. Tu je absolútne nevyhnutné riadiť sa zákonmi prírody, ktoré jasne hovoria za všetko. Netreba byť kresťanom, aby sme deťom dopriali pokojný život s matkou a otcom. Decko si zaslúži to, čo mali od  vzniku civilizácie (snáď), prečo teraz by to malo byť inak. A ak z prírodného hľadiska je muž naprogramovaný mať viac žien, nech aspoň vydrží do dospelosti vlastného decka a potom nech odchádza robiť si ďalšie. Za tieto reálne fakty by sa malo ísť pochodovať, nie za nenarodené životy.
Detská psychológia je zložitá a mnohým úplne chýbajú vedomosti, najsmiešnejšie je, že dospelí rýchlo zabudnú na svoje vlastné detstvo a detské spomienky. Potom robia to, čo robia a sú referendá, pochody…

Na druhej strane, malo by sa prihliadať na výnimočné situácie, kedy dieťa je vydané napospas bez ochrany, bez osoby dospelej a to sa môže pokojne stať aj v detskom domove (áno, mnohí majú pokrivený obraz o domovoch). Necháme ho tak? To radšej nech ho živia dvaja muži. Sú to však patetické, srdce drásajúce prípady. Ja verím tomu, že ak sa niekomu decko stratí, po štyroch rokoch rodič pozná, že je mŕtve, pochová ho a na to sa mu dieťa vráti živé a zdravé po tom, ako ho našli dvaja homosexuáli, tak im bude takýto rodič do smrti vďačný. Samozrejme, to sú extrémne prípady, ale stávajú sa. Prestaňme sa hrať na bohov a nadávať si do hajzlíkov.

Tretia otázka je podľa môjho názoru úplne zbytočná a nevyrieši nič (už len preto, že je riešená dávno v tej otázke). Nevyrieši sa ani za áno, ani za nie. Táto problematika má veľa vrstiev, usilujú sa ju riešiť ľudia v globálnom merítku, zabúda sa však, že ide o problém mikrosveta. Podobne ako eutanázia či interupcia sa nemôže a nedá riešiť globálne, iba individuálne, ľudia sa napriek tomu o to snažia s vlkmi vyť v presvedčení a nerešpektujú osobnosť človeka. Nerešpektujú sa životné skúsenosti jedinca. Tak pochopiteľne dochádza ku konfliktom…
Riešením je tu len odborná psychologická pomoc, rada, zákon, lebo my neodborní občania, ktorí si spomíname na vlastné detstvo, mali by sme pochopiť, že dieťa nie je zrelé ako my a malo by byť primerane chránené pred informáciami. Čo je primerané a čo nie, rozhodujú psychológovia.
Hoci je zbytočná táto otázka, viem presne, prečo k nej došlo. Je to jedna vrstva z tých hĺbok, ktoré spôsobila globalizácia. Ona je na vine, poďakujme jej. Máme životný štýl prichádzajúci zo Západu, internet, dostupný už aj pre deti. Máme zvýšenú rýchlosť života, chceme, aby sa urýchľovala u detí. Ďakujme sebe samým.

Nielen akékoľvek referendum dokazuje, koľko protirečení a davových úvah je na svete a ľudia strácajú zábrany, spôsoby, EQ, strácajú identitu, pretože kto chce s vlkmi žiť, skutočne musí podľa nich aj zavýjať. Každý niekomuresp. niekam patrí, ale… akosi zabudne to pripomenúť. Naviac niekedy vlčia svorka je mnohovrstvová a nevidno, až do akých vlčích dier sa človek dostane. Nie som výnimka. V mase informácií a „informácií“ niet občas šance rozmýšľať za seba, a tak sa stane, že príjemca príde na vlastný chybný názor, stačí jedno zamenené slovo, ako nedávne „teroristické“ útoky, ktoré boli kriminálnym činom, patriacim medzi závažnejšie. Ako bonus bol kriminálny čin obeťami očakávaný rokmi a jeden z obetí mal vlastnú ochranku. Netreba šíriť paniku, odkazujú Briti.

Nuž, okrem boja proti rakovine, vojny na Ukrajine a agresie americkej vlády na Slovensku sa onačíme s referendom. Je to v poriadku, ak toho nie je priveľa a samozrejme, už je toho priveľa dávno vďaka ľuďom, aj leták si ma našiel, čo žijem zdravo a šťastne bez internetu a hlúpych mienkotvorných masmédií…

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.