Založ si blog

Politické hry a motívy

Píšem prvý politicky ladený blog a trochu mi je z toho smiešne, určite z mojej strany je to neštandardné a novinka. Kto ma osobne pozná, vie, že sa politikou nezaoberám, určite nie slovenskou. Mnohí tí panáci, na ktorých pozeráme v televízore o siedmej večer, alebo o nich píšete nielen tu na tomto webe, sú pre mňa neznámou a tak to aj zostane, pretože môj záujem sa vždy orientuje na takpovediac veľké ryby z histórie (ale aj zo súčasnosti), ktoré pre svoju krajinu spravili toho dosť, po kanáloch nemusia chodiť. Takto na začiatok je správne predstaviť sa, aby boli čitateľovi motívy autora jasné.

Podnetom tohto blogu je, že posledný rok sa dosť zaujímam o geopolitiku a na základe poznatkov zisťujem, že naozaj pre bežného človeka platí pravidlo „viem, že nič neviem“, lenže on sa správa tak, akoby výrok platil obrátene: nič neviem, a preto viem veľa… Môžeme viesť iba diskusné fóra, výsledky toho, čo sa deje v politike sa aj tak dozvieme ako poslední. Nie je šanca porozumieť ihneď všetkému, čo sa okolo nás deje. O to viac to platí v prípade veľmocí, akou je USA, Rusko, Čína, alebo India, čiže v prípade tej vyššej politiky. Preto píšem jeden z tisícok takýchto diskusných príspevkov a mám práve chuť zareagovať na zadržanie Roberta Fica, popísať nejaké domnienky, prečo sa tak deje a podať taký svoj pohľad.

Často si všímam, že bežní ľudia jednoducho nevedia ako reagovať, len emotívne. Emočné reakcie bez premyslenia si vopred, čo napíšem, sú skôr výsadou detí. My všetci máme v sebe stav ega dieťaťa, nie je to nič netradičné, ale správne. Ani neodsudzujem to, že 95% ľudí píše naivné, lacné komentáre na sociálnych sieťach, skrátka bez rozmýšľania. Raritou je, keď si prečítam niečo, čo má hlavu a pätu, je viditeľné, že tento človek premýšľa pri písaní príspevku a bez emócií, ktoré sú neprijateľné pre vysokú politiku. Avšak je to mrzutý jav z hľadiska toho, že práve toto politici dokážu využívať, našu náladu, a najmä dnes. Obzvlášť to platí pre túto republiku a prečo sa dozvieme za chvíľu.

Mlčanie je zlato, ale my dávame svojim správaním väčšie bohatstvo, keď kričíme na sociálnych sieťach a trúbime pred domovom dôcho… politikov. Som za to, aby sa trebárs na školách učil nejaký manuál, ako pochopiť niektoré javy, ktoré sa dejú v politike. Nebolo by to na škodu, sú to však z morálneho hľadiska špinavé hry, na ktoré handry neplatia, to asi vieme všetci a tak je to na celom svete. Takto si musíme prácne študovať knihy, v ktorých zisťujeme, koľko vecí nám vlastne uniká a že politika v každej krajine má vlastnú architektúru, postavenie v nejakej funkcii sa vníma inak (napríklad ruský úradník vs nemecký) a skrátka… nie je to taká zábava ani čítať, človek žasne, koľko podstatných vecí je potrebné brať do úvahy. V každej krajine platia iné pravidlá a my si to buď uvedomujeme, ale nechceme to brať do úvahy, keď píšeme komentáre, alebo naozaj o tom nemáme predstavu. Ešte pred mesiacom som si neuvedomila takú skutočnosť, že na Slovensku hrajú dlhé roky prim populisti a populistické strany, zatiaľ čo v Nemecku dlhé roky nemajú populistické strany, a ak nejaké vôbec existovali, nemali zásadný význam (aspoň do dnešného dňa, kedy odišla Merkelová). Čo sa považuje za dobrý výkon, pretože populistické strany sú niečo ako uvrieskané kofy v kaviarni a rytieri na kolobežkách prekračujúci povolenú rýchlosť. Spoločným znakom je absencia kultivovaného vystupovania, znepokojujúci šum a aktivity typu horiacej cigarety, čiže s dočasným účinkom (cigareta dohorí v krátkom čase, no zachráni  a upokojí nervy) a z dlhodobého hľadiska katastrofálnym (možná choroba pľúc).

Vieme dobre, v akej pozícii je Fico, Matovič, Čaputová. Týchto slovenských „hrdinov“ dobre poznáme, netreba sa o nich rozpisovať. Včera zadržali Fica a ako väčšinu z nás, aj mňa premohol smiech. Škodoradosť, alebo zúfalstvo, slzy, jedno s druhým, to je jedno. Drvivá väčšina ľudí teraz tvrdí, že súčasná vláda nahrala týmto ťahom opozícii, ktorú sme držali pri moci dlho. Dokonca niektorí veria tomu, že o tejto „chybe“ vláda vlastne netušila, ups, zatkli sme Fica a vlastne sme to nemali robiť, však sme tak poškodili skôr sebe…

V politike, vedenej aj slabými elementami na Slovensku či na Ukrajine, sa nedejú veci chybne, a už vôbec nie náhodne. Všetko je dobre premyslené, určite aj veľa z nás to dobre vie, ale tie motívy sa už často dajú ťažšie odhaliť, tu je priestor na diskusiu. Dozvedáme sa ich s nejakým časovým odstupom, v horšom prípade vôbec. Máme teraz slabých politikov, takže sa pomerne rýchlo dozvieme motívy. Zatknutie Fica bol premyslený krok, komu najlepšie tento akt nahrá do karát? Čaputová stále vedie v preferenciách oproti Matovičovi. Vieme, že Heger je len riadená figúrka. Stále v tejto politike cítiť znepokojujúci šum, ktorý spôsobuje Matovič. Má patologickú vlastnosť hádzať vinu na niekoho iného, bez problémov to môže byť človek aj z jeho kruhov, pokiaľ v osobnom živote príde na lámanie súkromného majetku, tuším, všetko je napísané na jeho ženu. Za každú cenu chce zo všetkého vyjsť ako najmenej zlý, to všetci dobre vidíme už pár rokov, posledné dva roky dennodenne. Čaputová, Matovič aj Fico s Pellegrinim a vlastne všetci my vieme, že je otázkou času, kedy táto vláda bude minulosťou. Krachne, to je jasné, teraz je dôležité pre Matoviča (ktorý je suverénnym šumom v terajšej politike), akým spôsobom padne. Čo myslíte, čo je pre Matoviča lepšie: padnúť na dno preto, lebo ho nenávidia ľudia (a on to predsa dobre vie), alebo preto, že ho porazil Fico/Pellegrini? Čo je pre jedného politika väčšou potupou a hanbou doma i v zahraničí? Najskôr prvý variant, však… Ešte raz pripomeniem jeho patologickú vlastnosť: „som najmenej vinný, som vlastne čistý a robím chyby len z každodenného života, keď si umývam vlasy omylom šampónom pre mačku… vlastne vinu a chyby hľadajte u toho druhého, ten určite mačací šampón nepoužíva, ale niečo horšie“. Jemu hrozí stroskotanie kvôli jeho „obyčajným ľuďom“ a preto teraz vedie politickú hru proti nám. Skúste hádať, kto bude podľa neho vinný po páde vlády. Netreba zachádzať mysľou ďaleko, stačí sa pozrieť do zrkadla. Budeme to my. Predpokladám totiž, že v budúcnosti sa postaví pred všetkými a povie, že sme to my, jeho „obyčajní ľudia“, ktorí si zvolili novú (či už Ficovu, Pellegriniho, alebo bohvieakú) vládu, poutiera si čisté ruky a odíde s pompou.

Matovič je presne ten typ človeka, ktorý so sebou stiahne každého, kto má nižšie IQ než on a verí, že bude môcť prežiť v politike po Matovičovom odchode. On si však chce so sebou odniesť väčší počet stroskotancov a momentálne sa zrejme usiluje stiahnuť so sebou Čaputovú práve týmto ťahom na Fica a využíva aj náladu ľudí, ako som už napísala vyššie, obráti to nakoniec proti nám. A ak už má odísť, nech padne aj ona. Ak ma padnúť vláda, potom príčinou musíme byť my s Ficom a spol., nie Matovič, nie vláda, v ktorej on všade šumí. To on nedovolí. Zdá sa, že mu to vychádza, venuje sa predpríprave (Ficovo zatknutie), pretože naozaj hrozí, že zvíťazí Pellegrini/Fico, žiaľ, ako som písala vyššie, ovládajú nás viac emócie než rozum. Budú nám naďalej vládnuť populisti a zahraničie to bude patrične využívať vo svoj prospech, pochopiteľne.

Určite sa medzi vami nájdu takí, ktorí na to dávno prišli, sú tu aj šikovní bloggeri, alebo naopak so mnou vôbec nesúhlasia. Držme sa a pamätajme si, že podobný cirkus, ktorý máme na SVK, je v každej krajine, ale tým, že politická architektúra je iná, politici majú iný príbeh. Prioritou Slovákov by malo byť zbavenie sa populistického charakteru politiky. To je náš najväčší problém, z ktorého asi najviac doteraz vyťažilo len a len zahraničie, čo je ale už iná téma😊

Ruža

28.03.2024

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.